Voda Vrnjci uložila dva miliona evra u novi pogon

Bez autora
Jul 15 2010

Fabrika vode i sokova Voda vrnjci iz Vrnjačke Banje uložila je dva miliona evra u novu proizvodnju liniju za punjenje vode u staklenu ambalažu. Kapacitet linije je 16.000 boca na sat, a u trgovinama će se naći boce zapremine jednog litra, 0,33 i 0,25 litara. Izrada boca ugovorena je sa Srpskom fabrikom stakla iz Paraćina, što će zameniti uvoz ambalaže vredan pola miliona evra u ovoj godini, odnosno uvoz vredan milion evra u 2011. godini. Očekuje se da će nova staklena ambalaža omogućiti veći izvoz vode, naročito na tržište Rusije. U prvih šest meseci Voda vrnjci proizvela je 65 miliona litara vode, što je 22 odsto više nego u isto vreme prošle godine. Do kraja ove godina očekuje se proizvodnja od 130 miliona litara, što je četiri puta više nego u 2005. godini kada su počela velika ulaganja u obnovu proizvodnje i kada je proizvodnja vode i sokova iznosila 40 miliona litara.

Voda Vrnjci uložila dva miliona evra u novi pogonFabrika vode i sokova Voda vrnjci iz Vrnjačke Banje uložila je dva miliona evra u novu proizvodnju liniju za punjenje vode u staklenu ambalažu, kazao je generalni direktor te fabrike Radovan Simović.

Kako je naveo, kapacitet linije je 16.000 boca na sat, a u trgovinama će se naći boce zapremine jednog litra, 0,33 i 0,25 litara.

- Izrada boca ugovorena je sa Srpskom fabrikom stakla iz Paraćina, što će zameniti uvoz ambalaže vredan pola miliona evra u ovoj godini, odnosno uvoz vredan milion evra u 2011. godini - kazao je on i izrazio očekivanje da će nova staklena ambalaža omogućiti veći izvoz vode, naročito na tržište Rusije.

- U prvih šest meseci Voda vrnjci proizvela je 65 miliona litara vode, što je 22 odsto više nego u isto vreme prošle godine - kazao je Simović i dodao da se do kraja ove godina očekuje proizvodnja od 130 miliona litara, što je četiri puta više nego u 2005. godini kada su počela velika ulaganja u obnovu proizvodnje i kada je proizvodnja vode i sokova iznosila 40 miliona litara.

- Polugodišnji prihod Vode vrnjci, koja zapošljava 270 radnika, bio je 750 miliona dinara i bio je 20 odsto veći nego u prvih šest meseci 2009. godine - kazao je Simović i rekao da se ove godine očekuje izvoz vredan između 700.000 i 800.000 evra, što je oko 50 odsto više nego protekle godine, kada je izvezena roba u vrednosti oko 500.000 evra uglavnom u zemlje bivše Jugoslavije, ali i Australiju, SAD, Kanadu u Nemačku.

Tržišno učešće u prodaji prirodnih mineralnih i izvorskih voda Vode vrnjci ove godine je nešto veće od 20 odsto i oko dva procenta poena više nego u 2009. godini. Voda vrnjci je prema tom učešću treća na tržištu mineralnih voda u Srbiji.

Ukupna ulaganja u Vodu vrnjci, koja je od 2004. godine u većinskom vlasništvu beogradske kompanije Ekstra pet, u poslednjih pet godina iznosila su oko osam miliona evra, dok se do kraja godine očekuje ulaganje još oko miliona evra u proizvodnju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik